עושים סדר פנימי
- hilagabay
- 4 באפר׳ 2023
- זמן קריאה 8 דקות
עודכן: 16 באפר׳
- שיטת ה"מגירות" ותהליך מודרך ליישום עם קלפים -

כמה מילים על שיטת המגירות
לפני כמה שנים נחשפתי לשיטה מעניינת לעבודה רגשית ורוחנית, שנקראת "שיטת המגירות" אצל הרבנית מיכל פרץ, שאני ממש רוצה להכיר לכם אותה היום.שיטה שעוזרת פלאים בתהליך של ניקוי וסדר פנימי, מן החוץ אל הפנים.
לפי שיטה זו, כל מגירה, מדף או פינה בבית יכולים לרגע להפוך לדימוי או מטאפורה המשקפים את החיים שלנו. הם גם מאפשרים לנו בתהליך טכני, לכאורה פשוט, לגעת בתכנים מהותיים, ולעשות "ניקוי אורוות" פנימי.התהליך עם המגירה לא רק מאפשר לנו לזהות דברים מיותרים בחיינו ולשחרר אותם, הוא גם מאפשר לנו תוך כדי הניקוי לזהות דפוסים ועכבות המאפיינים אותנו בהתנהלות השוטפת שלנו.כל שלב בתהליך מאפשר למידה.
קחו לדוגמה, בחורה צעירה, בתחילת שנות ה-30 לחייה, בשלבי חיפוש זוגיות, שבמהלך תהליך ב"שיטת המגירות" גילתה קושי לשחרר בגדים שכבר אינם במידתה הנוכחית; על שני זוגות מכנסי ג'ינס היא אמרה ש: "אני אשמור אותם, הם ישבו עליי בול, אחרי שארד קצת במשקל" ועל שמלה שחורה היא חייכה בנוסטלגיה ואמרה "ממש אהבתי ללבוש אותה לדייטים, הייתי מקבלת עליה המון מחמאות".התהליך איפשר לה למעשה להבין שיש משהו שהיא עדיין אוחזת, שכבר אינו "במידה" שלה, בהקשר של בחירת בן זוג. איפשר לה לזהות שמערך השיקולים שלה בהקשר הזה מושפע ומוכוון ממה שהיא מספרת לעצמה שיהיה (אולי) בעתיד וממה שהיה בעבר; שלא לדבר על כמה משקל (תרתי) שהיא נותנת לפידבקים חיצוניים בנושא הזוגי...במילים אחרות, היא סוף סוף הבינה וזיהתה את התפיסות המעכבות אותה מלייצר את הזוגיות הבריאה שהיא כל כך רוצה לייצר. זו המתאימה לאישה שהיא היום.התהליך איפשר לה למעשה לשאול את עצמה מי היא כיום? ולדייק את מי שהיא כן היום, כרגע. להגדיר מחדש מה הצרכים שלה כיום בזוגיות? ומה היא יכולה ורוצה להביא כיום לתוך זוגיות?
דוגמה קטנה-גדולה נוספת, היא אישה אחרת, בשנות ה-50 לחייה, אשר שמה לב שבאותה המגירה שבה היא מאחסנת את הבגדים התחתונים שלה, היא גם החלה להניח מתוך נוחות מספר פריטים הקשורים בכסף ומכתבי בירוקרטיה. בשיחה עימה, עלה די מהר הנושא שגם במיטה, בחדר השינה, הראש שלה טרוד בעניינים בירוקרטיים שונים, במקום להיות פנויה רגשית ומחשבתית לאיש שלה, ששוכב לצידה, וגם לעצמה...
המגירה ה"מעורבבת" יכולה ללמד אותנו על הערבובים שאנחנו עושים בחיינו גם מבחינה רגשית ומחשבתית ולזהות מקומות שדורשים "מיון והפרדה".
לפני מספר שנים, לקראת חג הפסח, בתקופה שבה רובנו עסוקים בניקיונות ובסידור המרחב הביתי שלנו, החלטתי להבנות את עקרונות השיטה לתוך מודל פשוט וקל ליישום של 7 שלבים - עבור כל מי שרוצה להעמיק את תהליך הניקוי גם למרחבים הפנימיים. מצרפת כאן את המודל המלא (בפרשנות אישית שלי, בהתבסס על המקור) - שתוכלו ליישם אותו במרחבים האישיים והמקצועיים לשכם :)
וכן, אני יודעת שחלקכם בתור אנשי מקצוע, בוגרי סדנאות הקלפים שלי או חובבי קלפים - תשמחו לעשות את התהליך גם באמצעות קלפים... אז הכנתי לכם כמו תמיד לקינוח - גם תרגיל-תהליך מתנה ממני - כמה שלבים פשוטים אך עמוקים של איך ניתן ליישם את המודל עם קלפים טיפוליים (אפשר כמובן לגלול מטה ולהגיע ישר לתהליך עם הקלפים).
תהנו 🧡
עם איזה קלפים מומלץ לעבוד?
ניתן ליישם כל אחת מהפעילויות שאני מציעה כאן באמצעות כל ערכת קלפים שיש אצלכם בבית או בקליניקה. רצוי קלפים שיש בהם ציורים או תמונות ולא רק טקסטים, על מנת שניתן יהיה לעבוד מטאפורית עם התמונה ולעקוף מעט את התודעה.
ולמי שאין קלפים ורוצה לרכוש - יש שפע של קלפים אצלי באתר, ויש גם אפשרות להתחבר ולעשות מנוי למערכת ZoomIN cards - שיש בה מאגר גדול במיוחד של ערכות קלפים דיגיטליים.
בואו נתחיל בהכרת שלבי המודל...
"שיטת המגירות" - הלכה למעשה:
שלב 1 - ריקוי וניקוי
בשלב הראשון בתהליך, מה שנדרש לעשות, הוא לרוקן לגמרי את המגירה הנבחרת ולנקות אותה. שימו לב לתחושות שעולות לכם כאשר אתם מתבוננים על המגירה, רגע לאחר שהיא התרוקנה מתכולתה, או רגע לאחר שניקיתם אותה עם סמרטוט ריחני.
המהות: ריסטרט. רענון והתחלה מחדש. התהליך הזה, בפשטותו, מאפשר לנו להתחיל משהו נקודתי מחדש. זה תרגול המחזיר אותנו תודעתית וחוויתית לרגע הבריאה, שבו הכול אפשרי.
שלב 2 - הגדרה
בשלב זה, יש להסתכל על המגירה הריקה ולהגדיר את ה"טייטל"/התפקיד של המגירה הזו. מה ההגדרה שלה? למשל "מגירת הגרביים שלי", " "מגירת מכתבים", "מדף ספרי בישול", "ארונית כלים לאירוח" וכיו"ב.
המהות: גבולות ושימת גדר. יש לי הרבה מה לומר על חשיבות ההגדרה של דברים בחיינו. זה נכון לגבי הצבת יעדים ברורים להשגת המטרות שלנו, זה נכון לגבי הגבולות שאנחנו שמים לעצמנו ולאנשים אחרים בחיינו, וזה גם נכון לגבי חלוקת הזמן שלנו ביממה או מידת ההשקעה שלנו בנושא מסוים ("זה הזמן שאני מקצה לעסוק בעניין X ושום דבר אחר כרגע לא מסיח אותי"...). בתמצית, רק אומר שכל אלה באים על מנת להבטיח שהחיים שלנו יהיו כפי שאנחנו בוחרים שיהיו. כשאנחנו שמים "גדר" ברורה בין מה שמתאים לנו למה שלא מתאים לנו, אנחנו למעשה לוקחים בעלות על חיינו, ממש כפי שמי ששם גדר מסביב לביתו - מגדיר את נחלתו.
שלב 3 - כוונה
בשלב השלישי, מקבלים החלטה לגבי המהות של מה שהולך להימצא במגירה הזו. למשל:"במגירה זו יהיו רק דברים המאפיינים ומתאימים למי שאני היום", "במגירה זו יהיה מה שעושה לי שמח בלב", "במגירה זו יהיה רק מה שראוי, מכובד ומכבד אותי" וכיו"ב.
המהות: יצירת מצפנים ערכיים. בדומה להגדרה הקודמת, גם כאן, אנחנו מתאמנים בלהגדיר ולהצהיר - מה חשוב לי בחיים? כאשר הפוקוס בתהליך הוא על ה"כאן ועכשיו". מה חשוב לי כרגע? מי אני היום? זו נקודה טובה לזהות את המקומות שבהם התנועה שלנו והבחירות שלנו בחיים מונעות מתוך התרפקות נוסטלגית על מי שהיינו או על ידי פנטזיות וציפיות של מי שאנחנו אמורים/צריכים להיות.
שלב 4 - הכנסה פנימה
בשלב הרביעי, עוברים פריט פריט, מתוך כל מה שהוצא מהמגירה. מכניסים בכל פעם פריט אחד שעונה להגדרה ולמהות של המגירה. מה שלא עונה או לא מרגיש מדויק - נשאר בינתיים בחוץ. חשוב בשלב זה, לשים דגש על מה שכן נכנס ולא על מה שנשאר בחוץ.
המהות: הטמעה. בשלב הזה, אנחנו ממש מתרגלים ומביאים מהלכה למעשה את הזיקוק שהגדרנו, לגבי מי אנחנו ומה נכון לנו. לצד התחושות הטובות המלוות את התנועה הזו, ניתן להבחין בשלב הזה גם במהות ההתנגדויות שעולות בנו, בשעה שאנחנו פועלים ונצמדים לכוונות שהגדרנו לעצמנו (אפשר גם לשאול את עצמנו - האם ההתנגדות הזו מוכרת לנו? באיזה אופן זה מתחבר לנו לעוד מקומות בחיים, שבהם אנחנו מנסים ומתקשים אולי "לעמוד במילה שלנו לעצמנו"? ומה אנחנו לומדים מזה...?).
שלב 5 - התבוננות
בשלב החמישי, מסתכלים על המגירה - שיש בה כעת רק את מה שמדויק למה שהגדרתי והתכוונתי - ושמים לב לתחושה בגוף ולתחושה הכללית. איך זה מרגיש?
המהות: עיגון. עצירת ההתבוננות מאפשרת (בין היתר) לעגן בתודעה ובגוף את התחושה של יצירת מרחב שמדויק לי, בהתאם לבחירות שלי ולהתחייבות שלי לעצמי.
שלב 6 - שחרור
בשלב האחרון, אוספים וממיינים את מה שנשאר מחוץ למגירה. מאוד חשוב לפני שאנחנו מוצאים את מקומו החדש של כל פריט, לשאול את עצמנו: "האם הפריט הזה עדיין רלוונטי למי שאני היום?", או "האם הוא באמת נחוץ לי?". מומלץ בחום למלא בשלב זה שקיות למסירה ולהעברה הלאה של הפריטים שאינם עוד רלוונטים לחיי כעת. ישנם בתים אחרים, מגירות אחרות, שישמחו לקבל...
(אגב, כיוון שהדגש בתהליך הוא על מה שכן נכנס למגירה, זה לגמרי בסדר להשאיר את הדברים בינתיים בחוץ, עד שימצאו את מקומם). מבטיחה לכם תחושת קלילות מדהימה למי שיבחר לשחרר הלאה את מה שכבר לא עונה להגדרה של "מי אני היום".
המהות: לומר "לא". לעתים קרובות, גם כאשר אנחנו כבר ברורים לעצמנו לגבי מה נכון ונחוץ לנו בהקשר מסויים, עדיין פועלים עלינו "כוחות" מן החוץ שעשויים להסית אותנו מהדרך והמהות שהגדרנו. כמו למשל, במקרה שבו גם לאחר שכבר הגדרתי לעצמי שאני רוצה לעסוק בתחום מסוים, ממשיכות להגיע אליי הזדמנויות, שאינן תואמות את מה שהגדרתי, אבל אני אומרת להן "כן" רק כי "חבל לי לפספס". כנ"ל לגבי מערכות יחסים שאינן מיטיבות איתנו, ואנחנו ממשיכים לאפשר להן להיכנס ולהיות חלק בחיינו, כי לא נעים לומר "לא" או "לא עכשיו"....
שלב 7 - תובנה
ממליצה בחום, בסיום התהליך לבחון - מה למדתם על עצמכם, מתוך התהליך? איפה היו ה"כיווצים" או המקומות שבהם נעצרתם - ומה זה מלמד אתכם על עצמכם ועל האופן שבו אתם מתנהלים בחייכם?
המהות: למידה והתפתחות תמידית. אני תמיד אוהבת להמליץ בסיומו של כל שיעור או תהליך שאני מנחה לאסוף ולגבש לעצמנו את מה שלמדנו במהלכו. זה מאמן בעיניי את המוח ואת התודעה להיות בהתכווננות של התפתחות ולמידה מתמדת. זה גם מאפשר לנו "למרקר" את מה שחשוב לנו לקחת לעצמנו מתוך התהליך, וגם מאפשר לנו להרגיש חוויה של הצלחה בסופו - שהיא דלק נהדר להמשך.
כמה מילים להורים שכאן:
מזמינה את ההורים שביניכם לעשות את התהליך הזה ביחד עם הילדים שלכם - עם החפצים/הבגדים שלהם. כאמור, אין חובה לסדר ארון שלם, אפשרי לבחור מדף אחד או מגירה אחת. נכון, זה דורש זמן, אך זו יכולה להיות למידה חינוכית משמעותית עבור הילד ללמוד איך לבחור, לקחת אחריות ובעלות על ה"מגירות" שלו, בשונה מלסדר ולהחליט עבורו. מתנה גדולה לחיים העצמאיים שלו.
אז, כפי שהבטחתי, עבור מי מכם שהתחבר לדברים ורוצה גם לתרגל עם קלפים -
מניחה פה גם תהליך עם קלפים בהשראת "שיטת המגירות" ♥
מוזמנים לתרגל עם עצמכם (או עם אחרים).
* אם אין לכם עדיין קלפים בבית או שבא לכם להתחדש - אתם יכולים להציץ ולרכוש קלפים בחנות הקלפים או לעשות לעצמכם מנוי למערכת הקלפים הדיגיטליים ZoomIN Cards - שם תמצאו מאגר של עשרות קלפים דיגיטליים.
אז בואו נתרגל עם קלפים...
תהליך "המגירה" - ליישום עם קלפים:
שלב 1: התחלה חדשה
לטובת התהליך, נתחיל בראש ובראשונה בזה שנפנה שטח ריק על גבי שולחן, או כל משטח אחר. ניתן גם לקחת דף ריק וחלק שיהווה את ה"מגירה הריקה". ניקח רגע להתבונן על ה"ריק" ונשים לב לתחושות שעולות בנו.
שלב 2: הגדרה
כעת, נחשוב מהי ההגדרה שאנחנו רוצים לתת ל"מגירה" הריקה שנמצאת לפנינו. כלומר, נגדיר ונרשום במילים את הנושא או התחום בחיינו, שאנחנו רוצים לעסוק בו כעת (למשל, זוגיות, משפחה, תעסוקה וקריירה, בריאות, התפתחות אישית, הורות/סבתאות, חברה/מערכות יחסים, העסק שלי, יצירה, וכיו"ב).
(בעבודה עם ילדים - ניתן ממש לצייר על גבי הדף מגירה או קופסה ולרשום מעל הציור את שם התחום/הנושא בחיינו, כמו למשל: "אני בבית הספר/ בלימודים", "חברים", "משפחה", וכיו"ב).
שלב 3: הצהרת כוונה
כעת, מתחת לכותרת הנושא של ה"מגירה", נוסיף ונרשום את המהות של ה"מגירה" הזו, שתגדיר מהותית וערכית, מה נכנס ומה לא? למשל: לכאן נכנסים רק - "דברים שעושים לי שמח", או רק "דברים התואמים למי שאני היום". * אגב, בהקשר של עבודה עם קלפים, המהות יכולה גם לצוף ולעלות מתוך הקלפים עצמם, אז אפשר גם להשאיר מקום לשכתוב של ה"שורה" הזו ;)
שלב 4: הכנסה פנימה
כעת, ניתן לבחור קלף אחד או עד 3-5 קלפים מתוך כל ערכת קלפים שתרצו שייצגו את המהות של מה שהייתם רוצים להכניס לתוך ה"מגירה" הזו. הערה: בעבודה עם הקלפים, חשוב שהתהליך ייעשה מהבטן ולא מהראש. כלומר, אם בחרתם ש"כלל האצבע" להכנסת קלף ל"מגירה" הוא, למשל, "מה שעושה לי שמח" - פשוט תסרקו את הקלפים ותבחרו בכל פעם קלף אחד שעושה לכם ממש שמח בגוף כשאתם מתבוננים עליו; מבלי בהכרח להבין למה. מה שאתם לא בטוחים לגביו - לא נכנס (אפשר לשים בצד, ובשלב הבא להבין מה הוא אולי מייצג...).
שלב 5: התבוננות
כאשר אתם חשים כי סיימתם את שלב בחירת הקלפים הראשונית, תתבוננו "מלמעלה" על הקלפים - ותשאלו את עצמכם: איך התחושה? במידה ומשהו עדיין לא מרגיש מדויק או נכון, ניתן לשנות - להסיר או להוסיף כל קלף שתבחרו. תמשיכו לעשות זאת, עד שתתקבל אל מול עיניכם סדרת הקלפים התואמת למהות ולהגדרה שהענקתם לאותה ה"מגירה".
כעת, ניתן להתבונן על כל קלף בנפרד ולכתוב מתחתיו: מה יש בקלף הזה? מה מתקיים בו? ובאיזה אופן הוא מתחבר לי למהות שהגדרתי לאותה המגירה?
שלב 6: שחרור
כעת, התבוננו על כל החפיסה של הקלפים אותם לא בחרתם להכניס ל"מגירה" שלכם - ורק אמרו בלב (או בקול) "זה כל מה שהוא לא אני עכשיו" בנושא או בתחום שבחרתם לעסוק בו. (לדוגמה: "זה כל מה שהוא לא אני בזוגיות שלי"). אספו את הקלפים (שלא בחרתם) והניחו אותם בערימה אחת בצד.
שלב 7: תובנה
לסיום, רשמו לעצמכם מה למדתם מתוך התהליך? מה אתם רוצים לקחת מתוך ההתבוננות הזו לחייכם? (ייתכן ותובנות נוספות עוד תגענה בהמשך...).
אפשר ומומלץ להשאיר את הקלפים שבחרתם זמן מה במקום בולט לעין, כתזכורת, או לצלם/להדפיס ולשמור.
♥♥♥ התרגיל מוגש באהבה לכל מי שזקוק.ה .
מוזמנים באהבה לכתוב לי בחזרה - אם ואיך הנושא נגע בכם...
וכמובן שיותר ממוזמנים להעביר את הפוסט הזה הלאה. ♥♥♥
* אם בא לכם לרכוש לעצמכם ערכות קלפים ליצירת תהליכים שכאלה עם עצמכם ועם אחרים – מוזמנים להציץ בחנות הקלפים או לעשות לעצמכם מנוי למאגר של ערכות קלפים דיגיטליים
ומי שרוצה ללמוד אתי את קסמם של הקלפים הטיפוליים
- יש מסע שכזה, בן שבעה מפגשים -
מוזמנים להצטרף אליי פרונטלית וגם בזום מכל מקום בארץ ובעולם
מאחלת לכולנו ימים שקטים ובטוחים, מבחוץ ומבפנים. חג חירות שמח וחיבוק ממני,
הילה 🧡
コメント