- 6 דרכים לעבודה עם קלפים במרחב האימון -
מילות הקדמה
ממש לפני חג הפסח האחרון, הוזמנתי להעביר שתי הרצאות בזום לשתי קהילות גדולות, האחת לשכת המאמנים והשנייה קהילה של מטפלים. בשתיהן, החלטתי שנכון יהיה "לעשות סדר" ולפשט את האופן שבו ניתן לעבוד עם קלפים במרחבים השונים. הסיבה לכך, היא שאני שוב ושוב שומעת מאנשי מקצוע נהדרים, שהם אכן מודעים לפוטנציאל האדיר שיכול להיות בשילוב קלפים אצלהם בקליניקה או בסדנאות, אבל בפועל נמנעים מלעשות זאת.
אז הרמתי את הכפפה ויצרתי הרצאה-סדנה נגישה, פשוטה, פרקטית ובגובה העיניים, שיכולה להתאים למאמנים ולכל אנשי מקצוע שמבקשים לעצמם קצת סדר ומספר רעיונות מתי ואיך נכון לשלב את הקלפים. משהו להתחיל ממנו.
*** קישור להרצאה המלאה עצמה שכוללת הרחבה של הרעיונות המובאים כאן, דוגמאות פרקטיות ותהליך סדנאי - מחכה לכם בתחתית העמוד - מוזמנים לגלול למטה ***
רק לפני שנענה על השאלה המתבקשת – מתי נכון, מומלץ ואפשרי לשלב קלפים בעבודת האימון? - חשוב לי להזכיר ולהדגיש, שהקלפים הם קודם כל כלי, הם בסה"כ אמצעי, שניתן לעבוד איתו בכל שלב ולכל מטרה, בהתאם לצורך של התהליך.
מכאן גם, שכל התערבות אימונית ניתן לעשות, אם רוצים, גם באמצעות קלפים.
עם איזה קלפים מומלץ לעבוד?
ניתן ליישם כל אחת מהדרכים שאני מציעה כאן באמצעות כל ערכת קלפים שיש אצלכם בבית או בקליניקה. רצוי קלפים שיש בהם ציורים או תמונות ולא רק טקסטים, על מנת שניתן יהיה לעבוד מטאפורית עם התמונה ולעקוף מעט את התודעה.
ולמי שאין קלפים ורוצה לרכוש - יש שפע של קלפים אצלי באתר, ויש גם אפשרות להתחבר ולעשות מנוי למערכת ZoomIN cards - שיש בה מאגר גדול במיוחד של ערכות קלפים דיגיטליים.
אז, בואו נעבור יחד על מספר דרכים ואפשרויות לעבודה עם קלפים (גם) במרחב האימון האישי והקבוצתי....
מוזמנים ליישם עם המטופלים או המתאמנים שלכם, או עם הקבוצות שאתם מלווים.
תהנו 🧡
מתי נשתמש בקלפים בתהליך האימון?
רעיונות פשוטים ופרקטיים ליישום בקליניקה ובסדנאות שלכם
1. היכרות מעמיקה וגיבוש המטרה האימונית
האפשרות או הטכניקה הכי "פשוטה" או אינטואיטיבית וגם השכיחה לשימוש – היא הזמנת המתאמן לבחור קלף או מס' קלפים דרכם הוא מציג את עמו ואת הסיפור שלו, או את הסוגיה שמעסיקה אותו, או את הסיבה או התכלית שלשמה הוא הגיע לאימון ו/או את מה שהוא היה רוצה להשיג במהלך התהליך.
שאלות אפשריות לשלב ההיכרות ולגיבוש מטרה אימונית:
אפשר לבחור קלף עבור השאלה "מה הביא אותי לאימון?" או קלף עבור השאלה "עם מה הייתי רוצה לצאת מהתהליך כעבור X המפגשים?".
כמובן, שגם בטכניקה לכאורה פשוטה זו, ניתן לייצר עומק ומשמעות, באמצעות שאלות סקרניות וממקדות והרחבות שיעשו בהתבסס על הקלף והנרטיב שעולה מתוכו.
2. עבודת פרדיגמות ואמונות מגבילות
עבור הרבה מתאמנים, עצם הזיהוי כי הם מחזיקים באמונה, שהיא למעשה אמונה מגבילה, שאינה בהכרח האמת – זו תגלית מרעישה בפני עצמה.
העבודה עם הקלפים יכולה בהחלט לעזור לנו לאתר ולזהות את המשפטים והאמונות המגבילות שלנו ושל המתאמנים שלנו, לשים סימן שאלה על האמונה האלה ואפילו להחליף ולהגמיש אותן.
אחת הסיבות העיקריות לכך שהשימוש בקלפים מאוד עוזר בנושא, היא היכולת של הקלפים לייצר הרחקה. הדיבור דרך הקלף מרחיק את הנושא מאיתנו. יותר קל לנו להסתכל על הדמות שבקלף ועל האמונות המגבילות שלה, מאשר על שלנו.
(דוגמה לערכה לעבודה עם אמונות מגבילות – בצורה ישירה – היא ערכת הקלפים "זה אני וזו אמונתי" ).
שאלות אפשריות לחילוץ פרדיגמות ואמונות מגבילות:
נתמקד בדמות שבקלף ונשאל את עצמנו: על מה היא חושבת? מה לדעתך מגביל אותה מלעשות את מה שהיא רוצה לעשות? מה היא אומרת לעצמה שמעכב אותה?
3. עבודה עם "שדונים" חששות ופחדים
בדומה לעבודה הקודמת שעשינו עם הפרדיגמות והאמונות המגבילות, הקלפים יכולים לשמש אותנו גם לעבודה על פחדים וחששות, המכונים לעתים "שדונים" או "שומרים".
במקרה זה, המתאמן בוחר קלף המייצג את הפחד או החשש הכי גדול שלו, זה שעוצר מבעדו לבצע את המהלכים שהיה רוצה לייצר בחייו.
מתוך כך, הקלף מאפשר לעשות למעשה תהליך של החצנה – להוציא החוצה את הפחד בדמות הקלף, להקשיב לקול שלו ואף לענות לו ולעשות עמו שיח.
ערכת נהדרת שמכילה, בין היתר, קלפי "שדונים" שניתן לשוחח עימם, היא ערכת קלפי "ארץ יצורי הנפש".
שאלות אפשריות לעבודה עם "שדונים" פחדים וקולות מעכבים:
שאלות "קלאסיות" לעבודה עם "שדונים" יכולות להיות: "מה ה"שדון" אומר לי?" ו"מה הייתי רוצה להשיב לו?"
לאחר מכן, מומלץ להמשיך לעודד ולאפשר דיאלוג ושיח פתוח בין בעל הקלף לבין הייצוג של הפחד או ה"שדון" שבקלף.
4. חיבור לכוחות ולמשאבים פנימיים וחיצוניים
התערבות שאני אישית מאוד אוהבת לעשות בעבודה עם קלפים, בתור פסיכותרפיסטית אדלריאנית, זה חיבור לכוחות ולמשאבים. כיוון במציאות אנחנו לא תמיד "עוצרים" על-מנת למפות, לומר ולהזכיר לעצמנו מהם המשאבים העומדים לרשותנו, העבודה עם הקלפים יכולה לחבר אותנו למשאבים אלה, בדרך עקיפה או ישירה.
בדרך העקיפה, נוכל לעשות זאת באמצעות כל קלף שנבחר, תוך הזמנה למיקוד במשאבים המתקיימים בו ובהקשר האישי שלהם לבעל הקלף.
בדרך היותר ישירה, ניתן כמובן להיעזר בקלפים של כוחות, כמו ערכת קלפי "ארץ יצורי הנפש" או ערכת קלפי "כוחות הקסם" – ולבחור קלף שמייצג כוח שאני מכיר או מזהה בעצמי או בדמות שבקלף.
שאלות אפשריות לזיהוי משאבים וכוחות:
ניתן לשאול לגבי הקלף – "אלו משאבים או כוחות פנימיים מתקיימים בקלף?" או - "אלו כוחות עומדים לרשותה של הדמות שבקלף?".
5. עבודת חזון וערכים
אחד הדברים המשמעותיים בכל אימון זו עבודת חזון וערכים. אפשר ע"י בחירת קלף אחד או ע"י קולאג' של קלפים – ליצר את תמונת החזון – שהיא תמונת המציאות העתידית הרצויה של חיינו - בצורה יצירתית ועוקפת מודע.
כך, תיאור הקלף או הקלפים הנבחרים יכול לאפשר למתאמן להתחבר ולייצר את תמונת המציאות העתידית המיטבית של חייו ולשקף ולמפות מתוכה את הערכים החשובים לו שיתקיימו בה.
בהקשר זה, אפשרי כמובן לעבוד עם ערכות ייעודיות לערכים, כמו למשל, ערכת קלפי "על מה ולמה" (שיש לה גם גרסה לילדים – "על מה ולמה - ילדים מנסחים ערכים") או ערכת קלפי "מה שחשוב - משחק ערכים".
שאלות אפשריות לעבודת חזון וערכים:
לעבודת חזון, אפשר להזמין את המתאמן: "בחר קלף או קלפים המשקפים לך את המציאות שאתה רוצה לייצר בחייך" או "בחר קלף או קלפים שנותנים לך השראה או מרגשים אותך" .
ולעבודת ערכים: "איזה ערכים מתקיימים בקלף או בקלפים שבחרת?"
6. התמודדות במצבי "תקיעות" בתהליך
מעבר לכל האפשרויות שהוזכרו, ניתן ומומלץ להשתמש בקלפים בכל שלב באימון שבו יש תחושה של תקיעות בתהליך ונדרשת התבוננות מזווית אחרת.
זכרו, כי הקלפים נותנים אפשרות להסתכל על הדברים "מהצד", להרחיב את הפרספקטיבה ונקודת המבט ולהגמיש את הדרך שבה אנחנו מסתכלים על המציאות הקיימת.
לסיכום, מזמינה אתכם בחום להכניס את הקלפים למרחב האימוני והטיפולי שלכם, כמו גם לסדנאות ולמעגלים שאתם מנחים.
מי מכם שרוצה להעמיק ולשכלל את המיומנות של העבודה עם הקלפים – מוזמנים להצטרף אליי לאחד מקורסי ההכשרה שאני מנחה, פרונטלית או בזום מכל מקום בארץ ובעולם.
"מאמנים עם קלפים" - ההרצאה המלאה
לקינוח, מצרפת לכם גם סרטון להרצאה שהנחתי בלשכת המאמנים - איך משלבים קלפים השלכתיים בתהליך האימון?
כאמור, ההרצאה מרחיבה את הרעיונות שהבאתי כאן בדוגמאות פרקטיות מהשטח וכוללת בסופה גם אפשרות להתנסות ועבודה אישית.
*כל הדוגמאות והמקרים המוצגים נאספו באישורם של הנוגעים בדבר, בשינוי פרטים ובעילום שם.
ההרצאה מתאימה כמובן גם למטפלים, מנחים, אנשי חינוך ולכל מי שאוהב קלפים ואנשים ורוצה להכניס את הכלי הזה לחייו.
אז תכינו לכם דפים וכלי כתיבה - ותלחצו PLAY...
ומי שרוצה גם ללמוד אתי את קסמם של הקלפים הטיפוליים
- יש מסע שכזה, בן שבעה מפגשים. לימוד היברידי (פרונטלי או בזום, לבחירתכם)
יש הכשרות בוקר וערב. כל הפרטים כאן
מאחלת לכולנו ימים שקטים ובטוחים, מבחוץ ומבפנים. חיבוק ממני,
הילה 🧡
Commentaires